Zásady ochrany osobných údajov

Navigácia

Navigácia

Lorem Ipsum

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed venenatis mollis lac us a egestas. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed venenatis mollis lac us a egestas.

  • Október, mesiac úcty k starším

     

         Starší ľudia si zaslúžia úctu a vďaku, a preto sme si v mesiaci október, ktorý je mesiacom úcty k starším, pozvali do našej MŠ starých rodičov. Deti si pre nich pripravili program  v podobe básní a piesní. Starí rodičia sa tešili, že môžu stráviť so svojimi vnúčatami veselé dopoludnie a poďakovali sa im nie len slovom, ale aj potleskom a úsmevom. Po vystúpení sme si všetci spolu posedeli pri teplom čaji a koláčikoch. Na záver deti babičkám darovali vlastnoručne vyrobený darček. Sme radi, že sme aj takýmto spôsobom mohli vyjadriť úctu      a vďaku našim starým rodičom. Rozlúčili sme sa so želaním zdravia a sľúbili sme si stretávať sa aj pri iných podujatiach.

                                                                                                                                                           trieda Včielky

  • Svetový deň jablka

      

         Ľudová múdrosť hovorí: Každý deň jablko, od lekára ďaleko. 21. október bol vyhlásený za Svetový deň jablka a my sme si ho pripomenuli aj v našej MŠ trojdňovým projektom, počas ktorého sme aktivity prispôsobovali tak, aby v nich boli zahrnuté tieto šťavnaté zázraky. Deti sa primerane podľa veku oboznámili s prospešnosťou jabĺk pre ľudské zdravie, s možnosťami ich spracovania a konzumácie. Deti jedli jabĺčka v surovom stave, zavárané aj rozmixované    s piškótkami. Najviac nám však chutil jablkový džús. Sprievodnou akciou boli  tvorivé dielne, kde jabĺčko odtláčali na výkres, skladali jablkové puzzle, vyrábali jabĺčkové čelenky, či ježka. V rámci matematických predstáv sme jabĺčka počítali, delili na polovice, pridávali aj odoberali. Hymnou týchto dní bola pieseň Červené jabĺčko vo vrecku mám, ktorú sa deti naučili spievať. Tieto projektové dni boli plné tvorivosti, zábavy a zdravia.

     

                                                                                                                                                         Trieda Včielky

       

       

  • Oznam

    Oznamujeme vám, že jesenné prázdniny pre žiakov základnej školy  začínajú 30. 10. 2023 /pondelok / a potrvajú    do 1. 11. 2023 /streda /. Nástup do školy bude 2. 11. 2023 / štvrtok/.

     

    Prevádzka  materskej  školy sa prerušuje od  30. 10. 2023 / pondelok / do 1. 11. 2023 / streda /. Nástup do MŠ bude 2. 11. 2023. /štvrtok/

  • Šarkaniáda

    „Jeseň prišla, farbí nám svet, to je krása, Janko, Jožko, Maťko, Lenka pozerá sa. Listy nám padajú, šarkany zas lietajú, tešíme sa.“

    Dňa 13.10.2023 sa v školskom klube detí konala „Šarkaniáda“. Žiaci pod vedením paní vychovávateliek vytvorili veselých a pestrofarebných šarkanov. Papierové šarkany strihali, lepili  a vyfarbovali podľa vlastnej fantázie. Šarkanom nechýbal ani dlhý chvost z krepového papiera  a stužiek. Každý šarkan bol niečím výnimočný. Areál školy sa potom zaplnil nielen pestrofarebnými šarkanmi, ale aj usmiatymi žiakmi. Žiaci veselo šantili a všetci sme sa spoločne tešili zo svojich výtvorov a pekného jesenného dňa. Žiariace očká a spokojné úsmevy žiakov nasvedčovali tomu, že sa Šarkaniáda  vydarila. Už teraz sa tešíme na budúci rok.

                                                                           Vychovávateľky  ŠKD

  • Deň tradičných remesiel

    Deň tradičných remesiel

     

         V septembri v našej materskej škole ožívali remeslá. V rámci Dní európskeho dedičstva a Týždňa múzeí v prírode, sme sa deťmi pozreli na to, ako ľudia žili a pracovali v minulosti. V triede Včielok bola výstavka, kde si deti mohli pozrieť rôzne predmety a náradie, ktoré používali ľudia v minulosti. Pani učiteľky pripravili prezentáciu, kde vysvetlili ako sa tieto predmety vyrábali a oboznámili deti s pojmom remeslo. Pri hre Na remeselníkov sa z detí razom stali kováči, čipkári, či košikári...

         Remeselný týždeň sme ukončili návštevou v skanzene, kde sa konal Deň tradičných remesiel. Pre deti boli pripravené ukážky kováčstva, tvorby paličkovanej čipky, remenárstva, plstenia, tkania na krosienkach a ďalšie.

         Navštívili sme aj našu obľúbenú cukráreň, kde sme si pochutnali na sladkom koláčiku. Týždeň remesiel v materskej škole sa ozaj vydaril!

     

    Trieda Včielky

  • Zahájenie školského roka 2023/2024

    Pekné počasie nám spríjemnilo prvý deň nového školského roka. V zdraví a hojnom počte sme privítali žiakov základnej a materskej školy. 4. septembra 2023 sa otvorili brány pre všetkých našich žiakov. Pre materskú školu, prváčikov a ich rodičov to bol deň plný prekvapení, očakávaní, spoznávaní…. Pre starších žiakov zase stretnutie so spolužiakmi a učiteľmi po dvoch mesiacoch sladkého ničnerobenia. Všetkých žiakov a ich rodičov privítal pán  riaditeľ  Mgr. Norbert Koscelník, poprial im veľa zdravia, veľa príjemných chvíľ v školskom prostredí,  a čo najlepšiu reprezentáciu našej školy! Pedagógom veľa trpezlivosti, pevné zdravie, neustálu motiváciu a kreativitu vo formovaní našich žiakov. K prianiu sa pridal aj náš člen Rady školy, p. Peter Toček, ktorý zdôraznil potrebu výchovy a vzdelávania a pripomenul rodičom dôsledný prístup k povinnostiam.

     

                                                                                                                           Mgr.  Jana  Libáková

  • Zahájenie školského roka 2023/2024

    Zahájenie školského  roka  2023/2024 sa uskutoční dňa 4. 9. 2023 (pondelok) o 8,00 hod. pred budovou školy. Po slávnostnom zahájení sa rodičia a žiaci rozídu do  jednotlivých tried ZŠ a MŠ, kde  sa budú riadiť pokynmi riaditeľa ZŠ s MŠ a triednych učiteľov. 

  • Deň Zeme

    Zem je úžasná planéta, ktorá nám dáva život. Žiaľ, nestaráme sa o ňu najlepšie. Unikaním škodlivých látok sa znečisťuje životné prostredie. Aj preto sa 22.apríla  každoročne už od roku 1970 oslavuje Deň Zeme. Upozorňuje ľudí na ničenie životného prostredia a pripomína nám, aby sme sa snažili zachovať našu planétu zdravú a čistú. Aj naše deti zo základnej a materskej školy sa zapojili do čistenia okolia a tým podporili oslavu tohto sviatku. Spoločne sme vyzbierali 25 vriec rôzneho odpadu. Triedni učitelia už od rána deti motivovali rôznymi aktivitami, či vzdelávacími videami, ktoré im pripomenuli vážnosť zachovania čistej planéty Zem. Snažili sme sa  ukázať deťom, ako udržať životné prostredie v čo najlepšom stave, ako ho chrániť a zveľaďovať. Veríme, že spojením citu a poznatkov sa nám podarí formovať u detí pozitívny vzťah k prírode. Je dôležité aj našim najmenším pripomínať, že na ochranu Zeme by sme nemali zabúdať po celý rok...

     

                                                                                                                 Mgr. Martina Chalupková 

  • Návšteva knižnice

    V našej materskej škole sa v rámci výchovno - vzdelávacej činnosti snažíme o to, aby deti získali pozitívny vzťah ku knihám a čítaniu, a to nie len v marci, ktorý je mesiacom kníh. Pozitívny vzťah ku knihám rozvíjame aj tým, že každý rok navštevujeme Vihorlatskú knižnicu v Humennom.  Inak to nebolo ani tento rok.

         V knižnici sa deti dozvedeli, že knihy sa dajú nielen  kúpiť, ale aj požičať. Pani knihovníčka nám ukázala priestory knižnice, vysvetlila postup pri požičiavaní kníh a upozornila na správne zaobchádzanie s knihami. Deti si pozreli, aké knihy sa v knižnici nachádzajú a mali možnosť si prelistovať a prečítať tie, ktoré ich zaujali. Na záver exkurzie nechýbalo malé občerstvenie v blízkej cukrárni.

         Deti odchádzali spokojné a obohatené o nové zážitky.

                                                                                                              Mgr. Sidónia Gudová

  • Deň Rómov

    Dňa 8. apríla sa každoročne pripomína Medzinárodný deň Rómov na celom svete. Nebolo inak ani na našej škole , kde sme si pre žiakov ZŠ s MŠ pripravili výchovno- vzdelávacie aktivity zamerané k tomuto dňu. Hlavnou myšlienkou tohto dopoludnia bolo: ,, Byť hrdým človekom na svoj pôvod a etnicitu.“ V úvode programu nás všetkých privítal riaditeľ školy pán Mgr. Norbert Koscelnik a odovzdal slovo pani učiteľke Mgr.Lenke Budiovej , ktorá prebrala záštitu nad celou akciou. Po zaznení rómskej hymny nasledovala prezentácia zameraná na pôvod, históriu a kultúru Rómov. Pokračovali sme  diskusiou s pozvanými hosťami z komunity z občianskej hliadky, terénnej práce, komunitného centra,  ktorí oboznámili našich žiakov o potrebe vzdelávania z dôvodu uplatnenia sa v živote. Medzi pozvanými hosťami boli aj zamestnankyne  komunitného centra Mgr. Alena Andrášiková a  pani Klára Budiová, ktorá si s dievčatami z komunitného centra nacvičila aj tradičný rómsky tanec pre žiakov našej školy.  Phdr. E. Cinová z MPC Prešov, oboznámila žiakov z rómskou kultúrou a ich pôvodom. Vedeli ste, že Rómovia  prišli na naše územie pred tristo rokmi? Vysvetlila aj  históriu osídlenia Podskalky, kde žijú dodnes. Bolo to veľmi poučné nie len pre žiakov našej školy. Cieľom diskusie bolo žiakov pozitívne motivovať k učeniu pre ich budúci rozvoj. Po diskusii nasledovali aktivity ako ukážky základných prvkov rómskeho tanca, ktoré deti mali naučiť mamičky z komunity. Pán asistent Tomáš Hospody realizoval ďalšiu, kde sa deti učili spievať  rómsku hymnu i iné tradičné rómske piesne . Žiakov hudobne doprevádzali pozvaní hostia z komunity, ktorí roztancovali nielen deti, ale aj pozvaných hostí. Pokračovali sme tvorivými aktivitami pod vedením pani učiteľky  Diany Koscelníkovej, s ktorou žiaci vyrábali rómsku šatku a dotvárali koníka, ktorý je pre nich symbolom putovania. K tejto aktivite sme si pozvali aj  pani Kováčovú z komunity, ktorá pletie z vlny rôzne dekorácie a deťom ukázala techniku výroby i svoje vlastné výrobky. Tvorí ich počas svojho voľného času. Takto našim žiakom poukázala na to, ako sa dá zmysluplne tráviť svoj voľný čas. Po ukončení tvorivej aktivity sme pokračovali v čítaní tradičnej rómskej rozprávky v podaní učiteľky Chalúpkovej o hudobníkovi Lavutarisovi , kde sme si pripomenuli históriu ťažkého života Rómov  v minulosti. Posledná aktivita sa konala v našej školskej jedálni, kde mamička našej žiačky,  pani Kokyová vyrábala, piekla a názorne deťom ukázala ako sa robí lokša -,,marikľa“, ktorá patrí medzi tradičné jedlo Rómov. Na obede si deti pochutnali na mäsku s kapustou, ktoré nám pripravili tety kuchárky, za čo im veľmi  pekne ďakujeme. Toto jedlo sme zámerne vyberali, pretože tiež patrí k tradičným rómskym jedlám a ako prílohu mali k obedu vyrobenú lokšu. Bolo to krásne dopoludnie plné radosti, úsmevu, spevu, tanca a náučných informácii.  Ďakujeme pozvaným hosťom za ich spoluprácu a v neposlednom rade nášmu sponzorovi, pánovi Fedkovi, ktorý pre žiakov zadovážil sladké, voňavé trdelníky. Všetkým zúčastneným patrí veľké : ,,ĎAKUJEM!“

                                                                                                                                           Mgr. Lenka  Budiová

  • Zápis do 1. ročníka

  • Oznam

    Oznamujeme vám, že veľkonočné prázdniny pre žiakov základnej školy  začínajú 6. 4. 2023 /štvrtok / a potrvajú do 11. 4. 2023 /utorok /.  Nástup do školy bude 12. 4. 2022 / streda /.

     

    Prevádzka  materskej  školy sa prerušuje od  6. 4. 2023 /štvrtok / do 11. 4. 2023 /utorok /. Nástup do MŠ bude 12. 4. 2023 / streda /.

  • Spoznali sme Zuškáčika...

     

    Deti materskej školy prijali spoluprácu v rámci projektu „Deti deťom“ a dňa 29.03.2023 navštívili ZUŠ na Mierovej ulici. Pri tejto príležitosti spoznali konečne kamaráta Zuškáčika, ktorý ich sprevádzal pri ich prvej návšteve . Deti tak mali možnosť nahliadnuť, ako to vyzerá v naozajstnej umeleckej škole. Zoznámili sa s hudobnými nástrojmi a spoločne si dokonca aj precvičili pieseň, ktorá zazneje na spoločnom  júnovom koncerte.  V tanečnej sále ich už čakal kamarát „baleťák“, ktorý im predvádzal rôzne štýly tancov. Deti dlho nečakali a zapojili sa  do spoločných krokov, ktoré ich kamarát naučil. V závere sa premenili na ozajstných maliarov a farbami deti vymaľovali Zuškáčikovi klobúk, ba dokonca sa pokúsili nakresliť aj samotného Zuškáčika. Už teraz sa tešíme na ďalšiu spoluprácu so Zuškáčikom.

     

                                                                                                                                               Mgr. Martina Chalupková

  • „Nesieme Morenu, v oleji smaženú, kde ju zanesieme, keď sami nevieme...“

    Známou piesňou sa ozýval osadou  spev  detí zo Základnej  a materskej  školy Podskalka , ktorým sa rozlúčili so zimou jedným z najstarších slovanských zvykov - vynášaním Moreny.  Morena sa vynášala vždy na „ Smrtnú“ nedeľu – dva týždne pred Veľkou nocou. Materská škola  sa  vrátila v čase a priestory chodieb  a tried sa premenili na malé útulné ľudové izbietky, plné folklórnych starožitností. V ľudovom duchu sa takto niesol celý deň. Zážitkovým učením  si tak deti a žiaci mohli na vlastnej koži vyskúšať farbenie látok, vyrábanie Moreny , ba  dokonca aj jednotlivé ľudové remeslá. Na návštevu mali pozvaných špeciálnych hostí. Celé dopoludnie im spríjemňovali ujo „Prútik „a teta „Kraslička „ , ktorí ukázali deťom svoju šikovnosť a pootvorili tak dvierka kreativity a lásky k folklóru.  Takýmto spôsobom chceli pani učiteľky priblížiť deťom a žiakom  studničku ľudových tradícií a podporiť  tak vzťah k slovenskému folklóru.

                Po jednotlivých aktivitách sa spoločne zhromaždili na školskom dvore , aby konečne vyniesli Morenu a zahnali tak zimu. Aj takto dali zime definitívne najavo, že už si všetci želáme  jar! Spoločnými riekankami, prekáračkami a spevom v jarnom sprievode niesli  Morenu. Na moste ju zapálili, hodili do vody a spoločne sa tešili na prichádzajúce jarné dni plné slnka, spevu vtákov a vône prvých kvetín.

    Mgr. Martina Chalupková

  • Oznam

    Oznam

     

    Oznamujeme vám, že jarné prázdniny pre žiakov základnej školy  začínajú 6. 3. 2023 /pondelok / a potrvajú  do 10. 3. 2023 /piatok /.   Nástup do školy bude  13. 3. 2023 / pondelok/.

     

    Prevádzka  materskej  školy sa prerušuje od   6. 3. 2023 /pondelok / do 10. 3. 2023 /piatok /.

    Nástup do MŠ bude 13. 3. 2023. /pondelok/.

     

  • Karneval

    Chystajte si deti masky, bude smiech a špás, fašiangový karneval prišiel medzi nás! Kráľ a šašovia, všetci sú už tam, detský karneval práve prišiel k nám.“

     

    Vo štvrtok 16. februára sa naša základná škola premenila na rozprávkovú krajinu, ktorej vládol Šašo Jašo. V triedach neboli obyčajní žiaci, ale princezné, víly, športovci, zvieratká, ježibaby a rôzne čudesné tvory. Všetky pestrofarebné bytosti sa nám predstavili pri tanci a promenáde v maskách.

    Porota mala veru ťažkú prácu, keď mala vybrať a oceniť tie najkrajšie. Po promenáde masiek a vyhodnotení si žiaci mohli svoju šikovnosť vyskúšať v rôznych aktivitách a súťažiach.

    Ďakujeme všetkým rodičom za prípravu krásnych karnevalových masiek.

                                                                                                                      Mgr. Kristína Lalíková

     

  • Karneval

    Karneval

    „Dnes je veľká paráda, muzika nám vyhráva....“

    Dňa 16.02.2023 sa v našej  materskej škole konal dlho očakávaný karneval. Deti od rána prichádzali v maskách a nedočkavo čakali, čo sa bude diať. Už pri samotnom vchode ich privítali  prezlečené pani učiteľky. Ej veru, bol to ale parádny deň plný radosti, smiechu a zábavy. Samozrejme nesmeli chýbať aj nejaké odmeny, diplomy a ceny za najkrajšie masky. Zasúťažili sme si na prekážkovej dráhe, vyšantili sa pri tancovaní, a keď sme sa unavili, tak sme  silu opäť nabrali z chutného občerstvenia. Spoločne sme si pripomenuli aj končiace fašiangové obdobie, ku ktorému neodmysliteľne patria aj šišky a iné dobroty, na ktorých sme si s chuťou zamaškrtili.

                                                                                                                Mgr. Martina Chalupková

Novinky

Kontakt

  • Základná škola s materskou školou Podskalka 58, Humenné
    Podskalka 58, 066 01 Humenné
    ICO: 37947966
  • 057 7767791

Fotogaléria